Foto’s en verhalen uit Studio Spelenderwijs

 

“Mijn hoofd leegmaken”

“Ik ben altijd duursporter geweest. Lange afstanden hardlopen en fietsen en vooral buiten zijn. Heerlijk om het hoofd leeg te maken. Door een fors rugprobleem moest ik daarmee stoppen. Ik heb muziek luisteren en concerten bezoeken altijd al als tweede hobby gehad. Ik denk met dezelfde achtergrond. Ook hierbij maak ik mijn hoofd leeg en kan ik positieve en negatieve gevoelens beïnvloeden.

“Is gitaarspelen optie als je een zestiger bent?

Ik dacht van niet en durfde ook niet.”

 Ik miste mijn duurloopje erg (en het fysieke deel nog steeds) en zocht een alternatief. Muziek luisteren en naar concerten gaan was weliswaar een alternatief, maar ik wilde ook best zelf gitaarspelen. Is dat een optie als je een zestiger bent? Ik dacht van niet en durfde ook niet. Ik kreeg op mijn 60ste verjaardag proeflessen cadeau van mijn partner. En toen moest ik wel.

Een paar jaar verder kan ik vaststellen wat een mooi idee dat was. Ik ben een gewone amateur. Ik ga geen grootste carrière als muzikant tegemoet. Maar wat een plezier heb ik gekregen. Plezier bij leuke dingen, plezier bij verdrietige dingen. Dat klinkt dubbel. Muziek maken geeft veel, beïnvloedt je gevoel of past bij de gevoelens die je hebt. Muziek is meer dan noten lezen, muziek is ervaren, beleven en zelf muziek maken is nog veel mooier.

“Muziek maken geeft veel, beïnvloedt je gevoel

of past bij de gevoelens die je hebt.”


En Catharina speelt daar goed in door in te gaan op mijn muziekkeuze. Op enig moment ben ik zelfs met mijn zoon samen gaan spelen. Ik mis natuurlijk het fysieke deel van de sport, maar heb er beweging in mijn brein voor terug gekregen. En dat is een leuke ervaring! Ook als zestiger.

– René van den Burg –

 

“Muziekstukje over mijn paard”

foto paardHoi ik ben Maud (14 jaar).

Ik kom nu al twee jaar bij Studio Spelenderwijs en ik vind het super leuk.

In het begin deden m’n moeder en ik het samen, maar inmiddels doe ik het alleen.

We maken vaak eigen muziek stukjes.

Dan gebruiken we allemaal verschillende instrumenten. Als ik een idee heb waar ik een muziek stukje over wil maken doen we dat en anders beginnen we gewoon en komt er vanzelf wat leuks uit.

We zijn nu een muziek stukje aan het maken over mijn paard.

“We beginnen gewoon en dan komt er vanzelf wat leuks uit.”

We spelen ook gewoon gitaar.

Dan kies ik een leuk liedje uit en dan gaan we dat oefenen.

Meestal zijn we het eerste 10 min alleen maar aan het kletsen 😉

– Maud –

 

“Een wens van 50 jaar oud”

IMG-20171202-WA0001In het voorjaar van 2010 kocht ik in een opwelling een elektrische gitaar met versterker. Een onderdrukte wens van zeker 50 jaar oud. Ik ben absoluut niet muzikaal, stond als jochie van 17 jaar jaloers te kijken naar m’n klasgenoten, die met de gitaar in de hand de school aan hun voeten kregen. Een impuls aankoop van € 95,00, niet iets waar je nu direct een bauw oog bij oploopt. Ik was sceptisch, weer een projectje met uitzicht op: ‘leuk geprobeerd, ligt straks op zolder’. Toeval of niet m’n zoon kocht ook een gitaar (nee, we wisten het niet van elkaar) en Jaap, een vriend, had er één op zolder staan. Wij met z’n drieën naar de gitaarles bij Catharina. 

Nu eind 2017 hebben we ons eerste optreden achter de rug met de D-BAND in Gorssel, in Café De Hoek, 120 bezoekers en een stel uitnodigingen voor meer optredens. Trots als een aap, dat spreekt.

Zonder Catharina was het ons niet gelukt. Geduld, stimulans en soms een stevige aansporing zijn blijkbaar voldoende om ons uit te dagen en te leren dat gitaar spelen eerder een emotie is dan een vaardigheid. Dat grenzen verleggen niet gaat over alle vingers op goede plaats op de gitaarhals, maar over plezier met elkaar hebben door muziek te maken.

“We hebben geleerd dat grenzen verleggen niet gaat

over alle vingers op goede plaats op de gitaarhals, maar

over plezier met elkaar hebben door muziek te maken.”

Extra mooi is dat we niet alleen hebben leren spelen, maar ook liedjes hebben geschreven en -het moet gezegd met behulp van Catharina- ook hebben gecomponeerd.  M’n kleinzoon heeft een CD van onze hand met daarop zijn levens-welkomstlied, dat we zelf gespeeld en ingesproken hebben. ‘Hoe’ ga je als opa meer punten scoren bij je (klein)kinderen?

“Catharina heeft laten zien en voelen dat muziek voor iedereen is”

Catharina heeft geholpen door het (voor) te doen, te laten zien en voelen dat muziek voor en van iedereen is; kortom een ontroerende en inspirerende muzieklerares. We gunnen iedereen deze ervaring met Catharina!

En de gitaar? Ja, die staat op zolder, aan de muur hangen inmiddels vijf nieuwe gitaren. Twee voor mezelf en drie stuks voor de kleinkinderen. Je kunt natuurlijk ook jong beginnen!

– Max Beekhuis –